Villa de Stelp
Terug naar overzichtIn het Friese Noordwolde staan langs de voormalige vaart verspreid charmante woningen en boerderijen, omringd door groene weiden.
Stelp als hoofdvorm
De nieuw te bouwen villa is ontworpen met de stelpboerderij als inspiratiebron. Destijds was dit een veelvoorkomende boerderijvorm vanuit een kostenefficiënte keuze in de provincie. Onder het kenmerkende stelpdak worden zowel de woning als de stal onder één dak gebracht. Een dwarsschijf (wand die tot aan het dak doorloopt) vormt de scheiding tussen wonen en werken.
Dwarsschijven als ruimtelijk concept
Centraal in ons ontwerp staat de wand tussen de woning en de stal. Deze wand is in de villa gerepliceerd als schijven in dezelfde dwarsrichting. De uitzichten variëren per ruimte, en door de bekleding ontstaan er tussen de schijven verschillende sferen. In de schijven zijn openingen gemaakt, waardoor je van de ene leefruimte naar de andere leefruimte wandelt met ieder zijn eigen uitzicht op het landschap. Bovendien vormen de schijven het constructieve raamwerk.
Compositie in het landschap
Een bijgebouw heeft ook de stelp als basis. Een vloeiend doorlopend dakvlak verbindt de daken van zowel het hoofdgebouw als het bijgebouw. Met opzet is er geen onderbreking gemaakt die afbreuk zou doen aan de consistentie van de kapvorm. De overstekken van het dak dienen om het zicht te kaderen en versterken het volume van het dak.
De schijven manifesteren zich als volumes aan de buitenkant, en in het terrein zijn ook elementen te vinden die verwant zijn aan deze schijven. Door een compositie te creëren tussen de schijven, volumes en terreinelementen verbinden we het landschap, het gebouw & het interieur met elkaar en versterken we de vergezichten over de landelijke omgeving.