Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl
De uitdaging:

Vakantiewoning Caseta

Terug naar overzicht

De Burd

Weidse velden en water in alle windrichtingen: De Burd is in alles een typisch Fries eiland. De Burd ligt ten oosten van Grouw en heeft een heel eigen karakter. Het slotenpatroon is eeuwenoud en ook de drie windmolens zijn getuigen van het verleden. Op De Burd ligt een bijzondere vakantiewoning: Caseta. Populair bij liefhebbers van rust en ruimte, maar wel in slechte bouwkundige staat, de gehele woning is daarom vervangen. Lichtstad Architecten maakte het ontwerp voor deze nieuwbouw, met als rode draad: hoe kunnen we de beleving van de omgeving maximaal stimuleren.

Naar de oever

Omdat de oude woning mocht worden afgebroken, ontstond er een unieke kans. Herpositioneren van Caseta was mogelijk en dus werden de ligging en oriëntatie van de woning aangepast. De plek van de nieuwe vakantiewoning is op de rand van het eiland op de scheiding tussen land en water. Op deze nieuwe plek worden water en land onderdeel van de horizon. De woning ligt in het riet en de beweging van het water; het dalen en stijgen van het waterniveau is merkbaar. Steigers naar alle kanten versterkt het gevoel van het verblijven langs de oever.

De prachtige omgeving komt nog meer tot z’n recht, zeker in combinatie met de grote raampartijen. Zonlicht krijgt letterlijk de ruimte, de buitenwereld mag binnenkomen. Beschutting door dichte geveldelen en vloerverschillen zorgen voor het gevoel van privacy.

Ontwerp en landschap

Het skûtsjesilen heeft het ontwerp van Caseta doen inspireren, de plek wordt omarmd door landschap en watersport. De lijnen en vormen van de zeilen zijn subtiel zichtbaar in de randen van het dak en de kromming van het dakvlak. Het mechaniek voor het openen van de gordijnen lijkt op het mechaniek voor het hijsen van de zeilen.

Als je langs Caseta vaart, verandert het ontwerp mee met de verandering van het landschap. Het gaat in vorm en compositie een spel aan met boten die voorbij komen zeilen. Ontwerp en landschap worden één.

Materiaal en techniek

Het houten casco van Caseta is van kruislaaghout. Vloer, wand en dakdelen zijn prefab naar het eiland gevaren, inclusief stalen hulpconstructie. Daardoor was de bouwtijd relatief kort en het transport efficiënt. 

Van het hout dat gebruikt is voor het transport, zijn vervolgens de eettafel en de banken gemaakt. Purperhart is gebruikt voor de houten geveldelen, terrassen en de vlaggenmast. De kozijnen zijn van aluminium en hebben een rank profiel. 

Opvallend is het gegeven dat Caseta over een eigen waterzuivering beschikt. Water wordt uit het meer gepompt, gefilterd en gebruikt voor toilet, douche en wasmachine. Vers drinkwater is beschikbaar via een aparte kraan met extra filter.

Gebruik en beleving

In een vakantiewoning staan drie functies centraal: zitten, koken en eten. Voor iedere functie is een aparte ruimte gerealiseerd. Deze verblijfsruimtes zijn aaneengeschakeld, maar dan wel op verschillende niveaus (splitlevel). Een zitkuil gelegen tussen de rietkraag, eten op het niveau van het dijkje met steiger, en ook het kookgedeelte geeft een weids uitzicht. Op ieder niveau wordt de bewoner getrakteerd op een ander vergezicht. Waar je ook bent: de verbinding met ‘buiten’ is altijd sterk aanwezig. 

Ontwerp een nieuwe vakantiewoning die maximaal in verbinding staat met de omgeving.
In opdracht van:
Particulier

Partners:
Bouwbedrijf De Jong & De Wal
Ingenieursburo Meijer & Joustra
Derix
1 / 15
Vorige / Volgende
Vakantiewoning Caseta
Vakantiewoning Caseta
Vakantiewoning Caseta
Vakantiewoning Caseta
Vakantiewoning Caseta
Vakantiewoning Caseta
Vakantiewoning Caseta
Vakantiewoning Caseta
Vakantiewoning Caseta
Vakantiewoning Caseta
Vakantiewoning Caseta
Vakantiewoning Caseta
Vakantiewoning Caseta
Vakantiewoning Caseta
Vakantiewoning Caseta

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl