Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl
De uitdaging:

Havenhof Eindhoven

Terug naar overzicht

Midden in het centrum van Eindhoven is een nieuw, levendig woonensemble gerealiseerd. In de binnenstad – tussen de Vestdijk en de Havenstraat – is deze stedelijke inbreiding vormgegeven en gerealiseerd in een nauwe samenwerking tussen Woonbedrijf, Ballast Nedam, Pauwert Architectuur in samenwerking met Lichtstad Architecten én een bijzonder betrokken groep bewoners en buren.

Het resultaat is een levendig maar harmonieus geheel met 38 stadswoningen en 56 woonruimtes voor studenten, op een steenworp afstand van het centrum. Op de plaats van de voormalige stadsbussenremise en Ferrari-garage is het nu fijn en rustig wonen. Er zijn verschillende typen woningen: studentenstudio’s, groepswoningen voor studenten, gelijkvloerse stadswoningen en maisonnettes vormen een fraai, bakstenen geheel rondom een gezamenlijke binnenhof. 

Prettige maat

Aan de Vestdijk wonen de studenten in een vierlaags gebouw dat refereert aan de industriële Oude Haven en de rijksmonumenten in de directe nabijheid. Aan het hof en in de richting van de Havenstraat zijn de verschillende stadswoningen gerealiseerd. De stadswoningen zijn per blokje van drie opgebouwd met een benedenwoning en daarboven twee maisonnettes. De oriëntatie van de stadswoningen is gericht op het hof. De voorgevel van de maisonnettes springt om en om terug op de plek waar de buitenruimtes liggen. Zo ontstaat een prettige maat en schaal aan het hof. De bewoners van de stadswoningen hebben onder het deels verhoogde hof hun berging en kunnen er hun auto parkeren. Een nieuw stukje binnenstad met betaalbare huurwoningen op deze voormalige bedrijfslocatie; een mooi voorbeeld van stedelijke inbreidingwaar verschillende typen bewoners samenleven. Bovendien komt dit project tegemoet aan de groeiende vraag naar woningen in de stad.

Samen met bewoners

Duurzaamheid is een belangrijk thema geweest bij de bouw van Havenhof. Naast bijvoorbeeld zonnepanelen en een groen dak, is er extra aandacht besteed aan de biodiversiteit van stadsdieren, zoals vogels, vlinders en bijen. Onder andere bij de inrichting van het binnenhof is hier door de bewoners bewust over nagedacht. Zij hebben zelf een plan gemaakt voor het hof nadat alle wensen en ideeën waren verzameld. Elkaar ontmoeten en lekker buiten zitten zijn de belangrijkste functies, naast rust, buitenlucht en actief bezig zijn. Samen met een hovenier zijn de bewoners aan de slag gegaan om deze ideeën een fysieke verschijningsvorm te geven. Er is gekozen voor veel groen en specifieke planten die bijen en vlinders aantrekken, verschillende zitelementen die informeel ontmoeten stimuleren en een tafeltennistafel waar jong en oud elkaar kunnen uitdagen voor een partijtje pingpong. Samen zorgen de bewoners voor het binnenhof. 

Klankbordgroep

Daarnaast heeft de buurt een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van het project. De werkgroep ‘Oude Haven’ fungeerde als klankbordgroep van buurtbewoners. Zij hebben al in de initiatieffase van het project meegedacht en meegepraat over de plannen, de woningen, het parkeren, het groen en het beheer. Eén van deze buurtbewoners heeft ook de naam Havenhof bedacht. Deze prijkt nu op de zijgevel, zichtbaar vanaf de Vestdijk.

Binnenstedelijke opgave met stadswoningen & studentenhuisvesting in het centrum van Eindhoven
In opdracht van:
Woonbedrijf

Partners:
Pauwert Architectuur
Ballast Nedam
1 / 13
Vorige / Volgende
Havenhof Eindhoven
Havenhof Eindhoven
Havenhof Eindhoven
Havenhof Eindhoven
Havenhof Eindhoven
Havenhof Eindhoven
Havenhof Eindhoven
Havenhof Eindhoven
Havenhof Eindhoven
Havenhof Eindhoven
Havenhof Eindhoven
Havenhof Eindhoven
Havenhof Eindhoven

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl