Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl
De uitdaging:

Sporthal Parkzicht

Terug naar overzicht

Gelegen aan het Koningspark en het nieuw te realiseren IKC wordt op een ingetogen plek, ten opzichte van de Parklaan en de Wilhelminalaan, Sporthal Parkzicht gerealiseerd. Sporthal Parkzicht ligt op een centrale locatie langs de fietsroute die door het sportpark loopt. De hal heeft een open, transparante uitstraling richting de route en de sportvelden. Door deze verbinding tussen binnen en buiten zorgt de architectuur van Sporthal Parkzicht voor een intensivering van de sportbeleving langs de route.

Centraal in het sportpark

De centrale plek die Sporthal Parkzicht in het park inneemt wordt versterkt door de verbijzonderde bovenbouw met daaromheen gevouwen de plint voor ondersteunde functies. Herkenbaar op afstand door de grafische sportelementen op de gevel van de bovenbouw. Het gebouw straalt hiermee in alle richtingen sport uit en wordt daardoor een visitekaartje voor de sportrijke omgeving.

Uitdrager van de sport 

In het ontwerp van Sporthal Parkzicht is bijzondere aandacht uitgegaan naar een optimaal en functioneel ontwerp. Dit begint bij de wijze waarop de sportaccommodatie is georganiseerd. De sportfunctie staat centraal en hier zijn de overige ondersteunende ruimten aan twee zijden als laagbouw omheen gevouwen. Een ruime centrale hal vormt de verbindende schakel in het ontwerp. Vanuit hier heb je direct zicht op sporten, de horeca en de tribune.

Ingetogen richting speelplein 

Waar Sporthal Parkzicht verbinding vindt met de fietsroute en de sport, is de hal bescheiden en ingetogen richting het speelplein. Door het gebouwvolume te verlagen richting het schoolplein ontstaat een aantrekkelijke ruimte tussen de school en de sporthal met een uitnodigende plint. Hierdoor dient de architectuur mee aan de functie van het speelplein door zijn robuustheid en de mogelijkheid om te beschilderen of speelattributen te monteren. De sobere, rechte gevel helpt in het overzicht van de buitenruimte. 

Integraal ontwerp

De hoofddraagconstructie wordt uitgevoerd in hout. Gelamineerde spanten, ondersteund door de houten kolommen, zorgen voor de grote vrije overspanning van de sportvloer inclusief tribune. Op het lage dak aan de noordzijde, in de nabijheid van de sporthal, wordt de luchtbehandelingskast gepositioneerd. De positionering is zodanig gekozen dat de routing van de luchtkanalen zo kort, compact en efficient mogelijk is (minder materialen & minder energieverlies).

Ontwerp van een sporthal dat sport uitdraagt maar ook aansluit op het groene karakter van het Koningspark
1 / 5
Vorige / Volgende
Sporthal Parkzicht
Sporthal Parkzicht
Sporthal Parkzicht
Sporthal Parkzicht
Sporthal Parkzicht

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl