MARHÛS
Terug naar overzichtVerankerd in het landschap
Marhûs is zowel in naam als in vorm diep verankerd in zijn omgeving. Gelegen aan een meer vormt het ontwerp een dialoog tussen architectuur, landschap en geschiedenis. De kavel – omsloten door twee haventjes, een tuin met monumentale bomen, een rietkade en een lange steiger – opent zich naar het panoramische uitzicht over het water. Een architectonisch gebaar dat gastvrijheid, vakmanschap en respect voor de natuur belichaamt. Aan de voorzijde toont Marhûs zich bescheiden en ingetogen, in harmonie met het kleinschalige karakter van het dorpslint. Aan de waterzijde presenteert het zich robuust en zelfverzekerd, als vanzelfsprekend aansluitend bij de grootschalige ruimtelijkheid van het open Friese landschap.
Architectuur in harmonie met de natuur
Het ontwerp is geënt op het beleven van het landschap in al zijn facetten en seizoenen. Marhûs is te gast in de natuur en biedt ruimte aan beschutting en openheid, intimiteit en weidsheid, de luwte en de wind. De plattegrond bestaat uit vijf langgerekte volumes – ‘staafjes’ – die elk een eigen verblijfskarakter en oriëntatie hebben. Zo ontstaat een subtiel samenspel tussen rust en dynamiek, interactie en afzondering, licht en schaduw.
Marhûs fungeert als een caleidoscoop die continu wisselende perspectieven op de omgeving onthult. Door de variërende lengtes van de ‘staafjes’, de vloeiende daklijnen en de subtiele reliëfwerking in de gevels, ontstaan gelaagde en steeds veranderende uitzichten – zowel van binnenuit als in de reflectie van de gevels zelf. Dit architectonische spel nodigt de bewoner uit tot een voortdurende ontdekkingstocht door het huis en het omliggende landschap.
Vanaf de entree leidt een zorgvuldig geplaatste zichtlijn de bezoeker intuïtief naar het hart van de woning en het achterliggende landschap. Hier bevindt zich de woonkeuken, een levendige kern met panoramisch uitzicht op de tuin, haventjes en het meer. Dit centrale punt staat in directe verbinding met de verhoogde woonkamer, het overdekte terras langs de waterkant, de sportkamer en de gastenverblijven.
Ambacht en architectuur in harmonie
Marhûs ademt de ziel van traditionele scheepsbouw. De verwijzing naar ambachtelijk vakmanschap is niet louter esthetisch, maar manifesteert zich ook in het maakproces – in de precisie van de houtbewerking en de zorgvuldige assemblage van constructieve elementen. De gebogen daken zijn gevormd door de afdruk van een houten scheepsromp, waardoor de sculpturale uiteinden het huis een organische, bijna vloeiende verschijningsvorm geven. Hierin versmelten architectuur, ambacht en landschap tot een harmonieus geheel.
Het volledige casco is opgebouwd uit kruislaagshout (CLT), een materiaal dat structurele sterkte combineert met de warmte en tactiliteit van hout. De vloeiende daklijnen versterken de samenhang tussen vorm en functie, waardoor Marhûs niet alleen een plek is om te wonen, maar een architectonische ervaring waarin vakmanschap en landschap samensmelten tot een tijdloos gebaar.
Duurzaam en circulair – bouwen met de natuur
Marhûs is volledig energieneutraal en opgebouwd uit biobased en circulaire materialen. Zonnepanelen zijn strategisch geplaatst op de hoge platte daken, subtiel verborgen maar optimaal georiënteerd voor maximale energieopbrengst. Een grondwaterwarmtepomp voorziet in verwarming en koeling, terwijl cellulose-isolatie zorgt voor een ademend en comfortabel binnenklimaat.
De gevels en daken zijn bekleed met onbehandeld hout en zink – materialen die op natuurlijke wijze verouderen en zo naadloos opgaan in hun omgeving. Fijne insneden in de houten gevels filteren het daglicht en zorgen voor een subtiel spel van licht en schaduw in het interieur. Het sedumdak draagt bij aan biodiversiteit, waterbuffering en thermisch comfort.
Exterieur en interieur als één geheel
In Marhûs vloeien architectuur en interieurontwerp naadloos samen. Materialiteit, lichtinval en ruimtelijkheid versterken elkaar en resulteren in een ingetogen, tijdloze esthetiek. De heldere, functionele opzet en het doordachte materiaalgebruik maken van Marhûs een plek waar architectuur, natuur en vakmanschap in perfecte balans samenkomen.
De rondingen in de daken accentueren de ruimtes, terwijl de rondingen in de wanden overgangen tussen ruimtes vormen. Soms vormen ze een subtiele inkeping die de ruimte opent, elders markeren ze de overgang tussen functies en maken ze doorgangen uitnodigender. Hierdoor ontstaat een dynamische, organische architectuur die niet alleen in dialoog staat met de omgeving, maar ook het wonen zelf verrijkt.
Aan de zijde van het meer is de tuin een voortzetting van het omringende Friese landschap. Eenvoudig en ruimtelijk, met veel gras en inheemse beplanting en een lange steiger die water en woning met elkaar verbindt. In de oksels van het Marhûs nestelen zich een bloemen-/moestuin en een schaduwtuin, ieder met een geheel eigen karakter. Eigenzinnige, min of meer ronde en verhoogde bloembedden bij het ochtendterras en een wat geheimzinnige schaduwtuin bij de hoofdslaapkamer. Aan de voorzijde sluit de inrichting van de tuin aan bij het kleinschalige en dorpse karakter.
Particulier
Partners:
Bouwbedrijf De Jong & De Wal
Ingenieursburo Meijer & Joustra
Derix
Bekkema Installatietechniek