Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl
De uitdaging:

Buitenverblijf Pondok

Terug naar overzicht

Alde Feanen en Natura 2000

Alde Feanen, gelegen aan het Sanemeer, is een natuurgebied dat haar oorsprong kent door het winnen van turf. Het landschap is door de decennia heen veranderd van een open landschap met arbeiderswoningen, naar een moerassig onland als terrein van vissers, jagers en rietwerkers tot een landschap met buitenverblijven. In 2006 is dit gebied aangewezen als natura 2000 gebied.

Ontwerp en landschap

De buitenverblijven rond het Sanemeer staan als solitaire woningen op haar percelen in het landschap omringd door groen. Het oude arbeidershuis Pondok karakteriseerde zich door een rietenkap en kent haar oorsprong uit 1934. Door de jaren heen zijn de arbeiderswoningen getransformeerd naar buitenverblijven, zo ook Pondok. De oude arbeiderswoning Pondok bestaat uit twee losse bouwdelen; een woning en een latere uitbreiding met een vrijstaand boothuis. Door de slechte staat van de bestaande woning ontstond de kans om de twee losse volumes weer samen te voegen tot een solitair buitenverblijf in haar landschap.

Ligging en oriëntatie

Het nieuwe buitenverblijf ligt langs de kade van het eiland op de scheiding tussen land en water. Deels beschut achter het riet en omringd door groene bomen in het moeras. Vanuit de landschappelijke inbedding is de noklijn uitgevoerd als een punt aflopend naar drie gootlijnen waardoor het nieuwe buitenverblijf rondom maximaal omarmd wordt door haar groen. Een drietal kopgevels waaraan de verblijfsfuncties liggen zijn als transparante, kleinschalige huisjes vormgegeven wetende; koken, eten en zitten met ieder haar eigen oriëntatie.

Volledig houten casco als natuurlijke identiteit

Met Pondok zijn wederom mooie stappen gemaakt door esthetische verfijning in de ruwbouw. Het volledig houten casco (van begane grondvloer t/m het dak) staat los van het maaiveld op stalen schroefpalen. Door het aandachtig detailleren van ruwbouw-elementen en het minimaliseren van materialen is de woning gemakkelijk te demonteren. In de woning is dezelfde aandacht voor detail op veel plekken terug te zien. Zo zijn onder het riet zijn roosters opgenomen voor de aanvoer van natuurlijke lucht. Ook het leidingwerk is een mooi voorbeeld hiervan, dit is volledig weggewerkt in de CLT-constructie van de woning. De oude identiteit van Pondok met haar rietenkap heeft een nieuw oorsprong gekregen door de daken en gevels van het nieuwe buitenverblijf opnieuw te bekleden met riet.

Kunst van het weglaten

De kunstmatige behuizing van de verlichtingsarmaturen is weggelaten. De armaturen zijn gemodificeerd en geïntegreerd door het uitfrezen van conische sparingen in de kruislaagshouten elementen waarin de lichtbron is geplaatst, pure schoonheid.

Zelfvoorzienend & energieneutraal

Het buitenverblijf is gelegen op een eiland en alleen per boot bereikbaar. Elektra wordt opgewekt middels zonnepanelen en opgeslagen in een accu. Een septictank maakt een eigen riolering mogelijk middels bezinking op eigen terrein en drinkwater wordt ter plaatse gefilterd en gezuiverd. Natuurlijke beleving en rust in optima forma. 

Ontwerp voor een buitenverblijf op één van de eilanden in het natuurgebied de Alde Feanen in Friesland dat volledig autarkisch is.
1 / 10
Vorige / Volgende
Buitenverblijf Pondok
Buitenverblijf Pondok
Buitenverblijf Pondok
Buitenverblijf Pondok
Buitenverblijf Pondok
Buitenverblijf Pondok
Buitenverblijf Pondok
Buitenverblijf Pondok
Buitenverblijf Pondok
Buitenverblijf Pondok

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl