Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl
De uitdaging:

Sportcentrum De Speulhof

Terug naar overzicht

De Voetbalvereniging RKSV Meterik, volleybalvereniging Trivia en gemeente Horst aan de Maas besloten de handen in een te slaan en samen een gedeelde locatie te initiëren op sportpark de Vonckel. Lichtstad Architecten werd gevraagd om deze sportaccommodatie voor binnen- & buitensporten te ontwerpen inclusief het buitenterrein. De locatie is in een prachtig groen buitengebied van Horst aan de Maas waar de clubs alle ruimte hebben om hun sportwensen te ontplooien.

Sculptuur tussen de landbouw
In het agrarische gebied voeren de kassen en de open velden de boventoon. Prominent op een van deze velden staat sportcentrum de Speulhof: duidelijk aanwezig maar in harmonie met de natuur. In reactie op de landelijke omgeving liet Lichtstad Architecten zich inspireren door de ritmiek en de zuivere eenvoud van de tuinbouwkas. Een integraal ontwerp als hoofdvorm met een landschap van sheddaken dat bijdraagt aan daglicht en energie. Eenvoud is duidelijk terug te zien in de vormentaal, echter maakt de witte gevelafwerking deze abstract. Tussen de glooiing van de directe omgeving krijgt de architectuur een sculpturale kwaliteit.

Maximale sportbeleving
Sporten gaat om beleven. Om deze beleving kracht bij te zetten, staan de bezoekers bij binnenkomst direct centraal tussen de binnen- en buitensporters. In het hart van de sportcentrum ligt de centrale ontmoetingsruimte, met een wijds uitzicht over zowel de hal voor binnensport als de voetbalvelden buiten. De ruimte geeft toegang tot een ruim terras dat verhoogd ligt samen met de ontmoetingsruimte en middels tribune treden aansluit op het lager gelegen maaiveld. De bezoeker heeft hiermee de keuze om van bovenaf of direct langs de zijlijn de sport te beleven.

Compact en functioneel
De kleed- en wasruimten voor het buitensporten bevinden zich op de begane grond en hebben een directe toegang vanaf de voetbalvelden. Hierboven bevinden zich de kleed- en wasruimten voor het binnensporten en de tribune. Ieder zaaldeel is direct toegankelijk in geval van wedstrijden of bewegingsonderwijs.  Centraal bevinden zich de ondersteunende functies als bergingen voor binnen- en buitensporten, sanitair, EHBO en scheidsrechter-/docentenruimten.

Een groen sportpark
Sportcentrum de Speulhof bestaat uit twee voetbalvelden, een parkeerplaats voor 125 auto’s, stalling voor 140 fietsen,  een halfpipe, een beachvolleybalveld en een sportparcours over een heuvelachtig landschap voor hardlopen & BMIX.  De hoofdtoegang tot het sportpark scheidt de voetgangers, fietsers en auto’s direct van elkaar voor een veilige en overzichtelijke benadering tot het sportpark. Bestaande bomen zijn geïntegreerd in de nieuwe groen vakken tussen het parkeren.

Duurzaam en toekomstbestendig
In het ontwerp van sportcentrum De Speulhof is in het bijzonder aandacht besteed aan een duurzaam passief ontwerp. De hoofdvorm van het gebouw met haar sheddaken droeg integraal bij aan goed oriëntatie van  het natuurlijk noorder daglicht in de sporthal, maximale ruimtelijke akoestiek zonder extra maatregelen en maakt het gebouw bijzonder rendabel voor zonnepanelen op het zuiden. Hiermee is de sporthal all-electric en volledig zelfvoorzienend gemaakt op het gebied van elektrische energie.

Integraal ontwerp van een sportcentrum in het buitengebied van Meterik
1 / 12
Vorige / Volgende
Sportcentrum De Speulhof
Sportcentrum De Speulhof
Sportcentrum De Speulhof
Sportcentrum De Speulhof
Sportcentrum De Speulhof
Sportcentrum De Speulhof
Sportcentrum De Speulhof
Sportcentrum De Speulhof
Sportcentrum De Speulhof
Sportcentrum De Speulhof
Sportcentrum De Speulhof
Sportcentrum De Speulhof

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl