Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl

Pondok in uitvoering !

21 . 09 . 2021

Autarkisch buitenverblijf

Achter de schermen zijn mooie stappen gezet in het ontwerp van Pondok. De recreatiewoning, gelegen in Natura 2000-gebied Alde Faenen, is vanwege de stikstofregelgeving aantoonbaar emissieloos ontworpen. Daarbij kwam ook de noodzaak om het op het eiland gelegen buitenverblijf volledig off-grid te maken: onafhankelijk en zelfvoorzienend.

Hernieuwbare energie

In het kader van onafhankelijkheid is een zonneschuur aan het plan toegevoegd, die het buitenverblijf voorziet van een eigen energiebron. Off-grid warmte wordt verzorgd door een houtkachel en een zonneboiler. Grondwater wordt gezuiverd & gefilterd tot douche-, spoel- & drinkwater.

Volledig houten casco

Met Pondok zijn wederom mooie stappen gemaakt door esthetische verfijning in de ruwbouw. Het volledig houten casco (van begane grondvloer t/m het dak) staat los van het maaiveld op stalen schroefpalen. Door het aandachtig detailleren van ruwbouw-elementen en het minimaliseren van materialen is de woning gemakkelijk te demonteren. In de woning is dezelfde aandacht voor detail op veel plekken terug te zien. Zo zijn onder het riet zijn roosters opgenomen voor de aanvoer van natuurlijke lucht. Ook het leidingwerk is een mooi voorbeeld hiervan: dit is volledig weggewerkt in de CLT-constructie van de woning.

Kunst van het weglaten

De kunstmatige behuizing van de verlichtingsarmaturen is weggelaten. De armaturen worden gemodificeerd en geïntegreerd door het uitfrezen van conische sparingen in de kruislaagshout elementen waarin de lichtbron wordt geplaatst. 

Het bestaande buitenverblijf is reeds gesloopt en we kijken met veel enthousiasme naar nieuwe opbouw van Pondok!

U vind de projectpagina via deze Link op Lichtstad Architecten.nl

 

 

Pondok in uitvoering ! - 0 Pondok in uitvoering ! - 1 Pondok in uitvoering ! - 2 Pondok in uitvoering ! - 3

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl