Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl
De uitdaging:

Buitenverblijf Pondok

Terug naar overzicht

Alde Feanen en Natura 2000

Alde Feanen, gelegen aan het Sanemeer, is een natuurgebied dat haar oorsprong kent door het winnen van turf. Het landschap is door de decennia heen veranderd van een open landschap met arbeiderswoningen, naar een moerassig onland als terrein van vissers, jagers en rietwerkers tot een landschap met buitenverblijven. In 2006 is dit gebied aangewezen als natura 2000 gebied.

Ontwerp en landschap

De buitenverblijven rond het Sanemeer staan als solitaire woningen op haar percelen in het landschap omringd door groen. Het bestaande arbeidershuis Pondok karakteriseert zich door een rietenkap en kent haar oorsprong uit 1934. Door de jaren heen zijn de arbeiderswoningen getransformeerd naar buitenverblijven, zo ook Pondok. De oude arbeiderswoning Pondok bestaat uit twee losse bouwdelen; een woning en een latere uitbreiding met een vrijstaand boothuis. Door de slechte staat van de bestaande woning ontstaat de kans om de twee losse volumes weer samen te voegen tot een solitair buitenverblijf in haar landschap.

Ligging en oriëntatie

Het nieuwe buitenverblijf ligt langs de kade van het eiland op de scheiding tussen land en water. Deels beschut achter het riet en omringd door groene bomen in het moeras. Vanuit de landschappelijke inbedding wordt de noklijn uitgevoerd als een punt aflopend naar drie gootlijnen waardoor het nieuwe buitenverblijf rondom maximaal omarmd wordt door haar groen. Een drietal kopgevels waaraan de verblijfsfuncties liggen zijn als transparante, kleinschalige huisjes vormgegeven wetende; koken, eten en zitten met ieder haar eigen oriëntatie.

Natuurlijke identiteit

Het buitenverblijf wordt gefundeerd op stalen schroefpalen. De begane grondvloer, verdiepingsvloer, buitenwanden, binnenwanden en dak worden 100% in kruislaagshout (CLT) uitgevoerd wat straks in het interieur zichtbaar blijft. De oude identiteit van Pondok met haar rietenkap, krijgt een nieuw oorsprong door de daken en gevels van nieuwe buitenverblijf opnieuw te bekleden met riet. De combinatie van de toegepaste materialen en elektrisch materieel zorgt ervoor dat het nieuwe Pondok stikstofvrij gebouwd wordt met waardering voor de natuur ook tijdens de bouw.

Zelfvoorzienend en energieneutraal

Het buitenverblijf is gelegen op een eiland en alleen per boot bereikbaar. Elektra wordt opgewekt middels zonnepanelen en opgeslagen in een accu. Een septictank maakt een eigen riolering middels bezinking mogelijk op eigen terrein en drinkwater wordt ter plaatse gefilterd en gezuiverd. Natuurlijke beleving en rust in optima forma.

Ontwerp voor een buitenverblijf op één van de eilanden in het natuurgebied de Alde Feanen.
In opdracht van:
Particulier

Partners:
Bouwbedrijf De Jong & De Wal
Ingenieursburo Meijer & Joustra
1 / 3
Vorige / Volgende
Buitenverblijf Pondok
Buitenverblijf Pondok
Buitenverblijf Pondok

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl