Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl

De toekomst van KV Wageningen

15 . 07 . 2017

Sport is beleving. Dat geldt niet alleen voor wat er op het veld gebeurt, maar ook voor buiten de lijnen. Om beide optimaal te faciliteren, heeft Lichtstad Architecten een nieuwe sportaccommodatie ontworpen voor Korfbal Vereniging Wageningen. 

Binnen- en buitensporten

Het nieuwe sportcomplex ligt op een goed bereikbare locatie aan de westrand van Wageningen. Er komen faciliteiten voor binnen- en buitensporten, die onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Er zijn twee hoofdgebruikers: overdag het bewegingsonderwijs, ’s avonds en in het weekend Korfbal Vereniging Wageningen. 

Maximaal hergebruik

Circulair bouwen staat voorop. Bij de bouw wordt uitgegaan van kale producten die uit enkele grondstoffen bestaan. Alle toegepaste materialen en producten worden vastgelegd in een materiaalpaspoort, zodat er altijd grip is op hoe iets wordt hergebruikt. Hierdoor gaat geen energie verloren bij het scheiden van producten en zijn deze eenvoudig vervangbaar en dus ook makkelijk herbruikbaar. Qua energie wordt het complex zelfvoorzienend: geen gasaansluiting maar juist ‘all electric’.

De voetprint van circulair bouwen blijft niet alleen bij het gebouw, maar ook daarbuiten. Bestaande materialen worden waar mogelijk hergebruikt, zoals betonpuin voor de plint. Ook bezoekers worden meegenomen in het duurzame karakter van de accommodatie, want de fietsenrekken zijn tweedehands en van verschillende typen en kleuren. Zo wordt de bezoeker er subtiel op gewezen dat dit gebouw voor de sport een gezond gebruik zal krijgen, maar ook zal achterlaten.

Stepping stones

De entree onderscheidt zich op meer manieren. Het is een contrasterende eyecatcher met een uitnodigende luifel. Let op de betonblokken die los in het talud liggen: deze ‘stepping stones’ dagen de bezoeker uit tot een sportieve entree van het gebouw. Vanuit deze hoofdentree zijn alle faciliteiten bereikbaar.  

Topcapaciteit voor topwedstrijden

Naast de sporthal komt een tribune met circa 500 zitplaatsen en staanplaatsen over de volle lengte van de hal. Samen met 200 staanplaatsen en de businesslounge komt de capaciteit op 750 toeschouwers. Indien nodig kan dit worden uitgebreid tot maximaal 1000 zit- en staanplaatsen. Daarmee heeft Korfbal Vereniging Wageningen voldoende capaciteit om de achterban te ontvangen, ook bij topwedstrijden. 

Ontmoeting en ontspanning

De horecavoorziening speelt een centrale rol in het complex. Dit is dé plek voor ontmoeting en ontspanning. Aan de ene kant kijk je direct op de sporthal, aan de andere kant wacht het buitenterras met zicht op de sportvelden, beachvelden en de speeltuin. De luifel boven het buitenterras biedt bescherming tegen regen en direct zonlicht. 

Oplevering

Gemeente Wageningen en Korfbal Vereniging Wageningen zijn de opdrachtgevers van dit innovatieve sportcomplex. Lichtstad Architecten werkt hierbij samen met Rotsbouw en Breman Installatiegroep. Oplevering is voorzien voor zomer 2018.

De toekomst van KV Wageningen - 0 De toekomst van KV Wageningen - 1 De toekomst van KV Wageningen - 2

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl