Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl
De uitdaging:

Vivens & Domum Den Helder

Terug naar overzicht

Pauwert Architectuur & Lichtstad Architecten hebben de handen ineen geslagen en gezamenlijk een visie voor ‘Vivens & Domum’ (V&D) gepresenteerd: een ontwerp voor een levend huis voor de binnenstad van Den Helder waar gewinkeld en gewoond kan worden. Het monumentale icoon wordt getransformeerd tot een nieuwe leefomgeving. Deze visie was onderdeel van een architectenselectie. Helaas zijn wij niet geselecteerd.

De plint van het gebouw aan de winkelstraat krijgt een publieke functie: winkels, sport en horeca kunnen een plaats krijgen. Boven de publieke plint wordt gewoond in verschillende woonkarakters. Door deze winkelplint binnen het gebouw te trekken en de betonstructuur verticaal te doorbreken, worden de twee werelden van wonen & winkelen met elkaar verbonden. De bestaande ‘speld’ (het voormalig restaurant) openen we, letterlijk, en is toegankelijk voor bezoeker & bewoner vanaf de tweede verdieping. Deze speld begeleidt je naar de hoofdentree van het gebouw, en de toegang van de openbare fietsenkelder.

Toevoegen van woonkwaliteit

Het bestaande gebouw is vanwege de hoge verdiepingshoogtes geschikt voor het concept van loftwonen. Bovenop de bestaande structuur creëren we andere woningtypen: doorzonwoningen, maisonnettes, daktuinwoningen en penthouses met zee- & havenzicht. Hiermee benutten we optimaal de kwaliteiten van de plek, en bieden we een divers woonprogramma aan voor verschillende type mensen.

De karakteristieke vertanding in het dak van het bestaande gebouw hebben we ingezet als leidmotief voor de nieuwe façade. De voormalig gesloten V&D gevel openen we met de introductie van vertande verticale aluminium lamellen. Afhankelijk van de kijkhoek oogt de gevel gesloten, zoals het oorspronkelijke gebouw, én opent het gebouw zich naarmate je haakser op de gevel kijkt. Een fijn spel waarbij licht en zich voor de bewoners gecreëerd wordt.

Bewust bouwen

De vertanding zetten we door in de nieuwe opbouw van aluminium prefab cassettes. Deze opbouw voeren we uit in Cross Laminated Timber (CLT), een lichte houtbouwmethodiek waardoor de nieuwe woonlagen gerealiseerd kunnen worden zonder versterking van de bestaande constructie. Naast dat deze methodiek ook CO2 neutraal en demontabel is, draagt het ook bij aan een korte bouwtijd op een uitdagende centrumlocatie. Op de daken stellen we voor om binnen het thema van de vertande vormen een aantal (gemeenschappelijke) groene ruimten te ontwerpen, die bijdragen aan een gezonde woonomgeving met maximaal zicht op groen. Daarnaast integreren we PV filmpanelen in de gevelcassettes.

Vivens & Domum, een levend huis voor de bezoeker en inwoner van Den Helder.

Ontwerp van een voormalig V&D warenhuis naar een levend huis voor de bezoeker & inwoner van Den Helder.
1 / 11
Vorige / Volgende
Vivens & Domum Den Helder
Vivens & Domum Den Helder
Vivens & Domum Den Helder
Vivens & Domum Den Helder
Vivens & Domum Den Helder
Vivens & Domum Den Helder
Vivens & Domum Den Helder
Vivens & Domum Den Helder
Vivens & Domum Den Helder
Vivens & Domum Den Helder
Vivens & Domum Den Helder

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl