Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl
De uitdaging:

Buitenverblijf Marhûs

Terug naar overzicht

Het ontwerp voor Marhûs grenst direct aan het meer de Langweerderwielen. Marhûs is de naam van zowel het huis als de landschappelijke ligging aan het meer. Wanneer we de locatie benaderen verschijnt een fraai landschap, voorheen met een oude zeilschool straks een verrassende architectonische verschijningsvorm. Dit ontwerp is geïnspireerd door haar plek, historie en de landschappelijke karakteristieken. De kavel en haar ligging kenmerken zich door twee haventjes, een tuin met een drietal mooie bomen, de rietkade, een weids uitzicht over het meer en de steiger die je letterlijk meeneemt tot op het meer.

Dicht met de natuur

In het ontwerp is gezocht naar een ruimtelijk concept dat maximaal inspeelt op verblijven in het landschap. Het ontwerp is daarmee te gast in het landschap dat inspeelt op haar karakteristieken en de seizoenen. De plattegrond bestaat uit vijf staafjes gevormd tot een mikado. Ieder staafje heeft een eigen verblijfsfunctie met unieke oriëntaties op de verschillende karakteristieken van het landschap. Hierdoor creërt architectuur ruimte voor rust & gezelschap, voor zon & beschutting, met de neus in de wind of in de luwte en van een weids uitzicht tot een besloten tuin.

Mikado als functioneel concept

In het hart van het verblijf bevindt zich de woonkeuken met panoramisch uitzicht op de tuin, de haven en het meer. Dit hart staat direct in verbinding met het hoofdverblijf, de verhoogde woonkamer met zicht over het meer, het overdekte terras langs de waterrand, de sportkamer en haar gastenverblijven. De route naar de voordeur geeft een doorkijk tot het meer, zodra je het verblijf binnen komt wordt je naar het hart begeleidt met een mooi zicht op het landschap.

Architectonische verschijningsvorm

De architectonische verschijningsvorm is geïnspireerd op de botenbouw met van oorsprong de houten ambachtelijke rompen. De vijf staafjes van het mikado zijn gevormd door de contravorm van de houten romp uit het volume te nemen. De architectuur kenmerkt zich door de gebogen volumes op de uiteindes van het mikado. Architectuur, interieur en ambacht wordt hier met elkaar verbonden door het volledige casco te maken van kruislaagshout (CLT) inclusief de gebogen houten daken. 

Natuurlijke materialen & energie neutraal

Het Marhûs is een volledig energie neutraal ontwerp en opgebouwd uit natuurlijke materialen. De zonnepanelen uit het zicht op de hoge platte daken voor maximaal bezonning. De verwarming en koeling wordt voorzien middels een grondwater warmtepomp. Naast het volledige houten casco wordt de gevel voorzien van ambachtelijke en natuurlijke materialen als hout en zink. De gevels en daken worden geïsoleerd met cellulose. De houten geveldelen blijven onbehandeld en zullen natuurlijk vergrijzen. In de houten geveldelen zijn enkele insneden gemaakt welke achterliggende ruimtes van interessante licht accenten voorzien. Het sedumdak op het hart zorgt voor een natuurlijke verkoeling en vergroening. Duurzame & natuurlijke materialen zijn zichtbaar in het interieurontwerp alsook het architectonisch ontwerp van Marhûs. Het exterieur en interieur sluiten naadloos op elkaar aan door met zo min mogelijk toevoegingen.

“De kunst van het weglaten”

Ontwerp van een verblijf dat maximaal in verbinding staat met haar landschap
1 / 10
Vorige / Volgende
Buitenverblijf Marhûs
Buitenverblijf Marhûs
Buitenverblijf Marhûs
Buitenverblijf Marhûs
Buitenverblijf Marhûs
Buitenverblijf Marhûs
Buitenverblijf Marhûs
Buitenverblijf Marhûs
Buitenverblijf Marhûs
Buitenverblijf Marhûs

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl