Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl

Winnend ontwerp en realisatie voor Circulaire sporthal Bredius in Muiden

13 . 01 . 2021

Het is bekend hoe de sporthal die op sportpark Bredius in Muiden gebouwd gaat worden eruit komt te zien. Vorige week is de aanbesteding hiervoor afgerond. Het toepassen van circulaire bouwmaterialen en het ontwerp waren belangrijke aspecten bij de beoordeling. Het ontwerp dat Rots Bouw BV uit Aalten heeft ingediend scoorde het hoogst op deze 2 onderdelen. Rots Bouw heeft het ontwerp laten maken door Lichtstad Architecten uit Eindhoven. Rots Bouw heeft ook al een circulaire sporthal in Wageningen gebouwd. De verwachting is dat de bouw in september dit jaar kan starten.

Ontwerp

De sporthal wordt 2 laags, met onderin de plint ruimte voor kleedruimtes en bovenin de sportzaal die opgedeeld kan worden in 2 zalen en een kantine. De beoordelingscommissie was te spreken over het goed toepasbare ontwerp, de verhouding tussen de houten plint met de overstekken en ‘de doos’ die daarboven uitsteekt en de mooie overgang en goede relatie tussen binnen en buiten. In de commissie voor het ontwerp zaten vertegenwoordigers van de gemeente, de stadsraad Muiden en SC Muiden. Er komt een lift zodat de sportzalen ook toegankelijk zijn voor mindervaliden. 

Circulair bouwen

De sporthal wordt zo circulair mogelijk gebouwd, dat was een belangrijke eis bij de aanbesteding. Dat houdt in dat er duurzame materialen worden toegepast, dat materialen weer los te maken zijn van elkaar (dus geen lijmen en kitten) en herbruikbaar zijn aan het einde van de levensduur. De panelen aan de gevel en daken zijn 100 procent recyclebaar en losmaakbaar. Er komen geen tegels op wanden en vloeren. De wanden in de doucheruimten zullen bestaan uit gerecyclede glaspanelen. Op de houten kozijn komt in plaats van verf plantaardige olie. Binnenwanden worden gemaakt van rubberwood panelen en de sportvloer van gerecycled materiaal. De sporthal is ontworpen om energieneutraal te functioneren, daarvoor ontwerpt Breman Utiliteit de energiezuinige installaties en zonnepanelen op het dak en warmtepompen.

Gymlessen, zaalsporten, kleedkamers en kantine

De sporthal komt op sportpark Bredius waar nu al 4 sportvelden liggen. De sporthal is nodig voor de gymlessen van de scholen in Muiden, waaronder voor de nieuw te bouwen school in De Krijgsman. De sporthal biedt ook ruimte voor wedstrijdsporten als zaalvoetbal en zaalhockey. SC Muiden wordt hoofdgebruiker. In de sporthal worden ook de kleedkamers voor de buitensportvelden van de hockey en voetbal, als een kantine ondergebracht. 

Bouw start in het najaar 

In de periode tussen februari  en juli 2021 wordt het ingediende ontwerp verder uitgewerkt naar een uitvoeringsontwerp. Dit gebeurt in een zogenaamd bouwteam waarin ook een vertegenwoordiger van de toekomstige gebruiker SC Muiden meedenkt. De verwachting is dat de bouw in september 2021 kan starten en dat de sporthal voor de zomer van 2022 klaar is. Voor het beheer van de sporthal zijn gesprekken opgestart met SC Muiden.

Winnend ontwerp en realisatie voor Circulaire sporthal Bredius in Muiden - 0 Winnend ontwerp en realisatie voor Circulaire sporthal Bredius in Muiden - 1

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl