Twee jaar trots op circulair Bredius
02 . 12 . 2024Twee jaar na de opening van Sporthal Bredius in Muiden kijken wij met trots terug op ons ontwerp. De sporthal heeft niet alleen een positieve impact op duurzaamheid en sportbeleving, maar blijft ook lovende reacties ontvangen van gebruikers en bezoekers. Het project toont aan dat circulaire architectuur zowel functioneel als esthetisch kan zijn en tegelijkertijd een toekomstbestendige bijdrage levert aan de sportbeleving van de gemeenschap.
Pepijn van de Weijer, SC Muiden hockey
Circulair ontwerpen: Een duurzaam fundament
Vanaf het begin hebben we bewust gekozen voor een circulaire aanpak bij het ontwerpen van Sporthal Bredius. In plaats van enkel het verlengen van de levensduur van materialen, richten we ons op het behoud van de oorspronkelijke kwaliteiten van grondstoffen en materialen. Dit zorgt voor een daadwerkelijk circulaire benadering waarbij materialen na gebruik kunnen worden hergebruikt of omgevormd tot grondstoffen voor nieuwe producten. Een opvallend voorbeeld van deze aanpak is de stekerbare elektra-installatie met prefab kabels die eenvoudig losgekoppeld en hergebruikt kunnen worden. Daarnaast zijn de leidingen in de sporthal demontabel en zonder gebruik van lijm of andere fixatiemiddelen geïnstalleerd, wat de herbruikbaarheid en circulaire waarde verhoogt.
Sportbeleving en verbinding
De sporthal is ontworpen om de beleving van sporters te verbeteren door de binnen- en buitensporten met elkaar te verbinden. Het ontwerp bevat grote inpandige vensters die de sportzaal visueel verbinden met de ontmoetingsruimte, het terras en de buitensportvelden. De verhoogde luifel biedt bescherming tegen het weer en maakt het mogelijk dat zowel de binnen- als buitensporten optimaal worden beleefd. Dit zorgt voor een unieke ruimte die sporters en bezoekers verbindt, zowel tijdens de activiteiten als daarbuiten.
“Het is een prachtig pand met vooruitstrevende techniek en faciliteiten; een voorrecht om in een dergelijke omgeving te mogen sporten en recreëren.”
Joep Ottervanger, voorzitter van het omni bestuur SC Muiden
Blijvende trots en waardering
Als eerste circulair ingekochte bouwproject binnen de gemeente Gooise Meren blijft Sporthal Bredius een voorbeeld van de kracht van duurzaam ontwerpen. De nauwe samenwerking met het Design & Build-team, de gemeente en de betrokken productleveranciers heeft ervoor gezorgd dat we nieuwe circulaire toepassingen konden ontwikkelen, zoals de douchewanden dat vanuit een standaard wandsysteem door ontwikkeld is tot een losmaakbaar wandsysteem met glaspanelen. We zijn trots dat het ontwerp nog steeds wordt geprezen voor zijn circulaire waarde en het creëert een inspiratiebron voor andere toekomstige bouwprojecten.
Circulair meetbaar
De mate van circulariteit van Sporthal Bredius is gekwantificeerd met behulp van de PRP®-tool, die meet hoe dicht een project bij de ideale “Absoluut Circulair”-standaard ligt. Door deze tool hebben we inzicht gekregen in welke materialen en producten uit het gebouw in de toekomst opnieuw gebruikt kunnen worden, wat de circulaire potentie van het gebouw aanzienlijk vergroot.
Daarnaast hebben we in de sporthal interactieve materialenpaspoorten geplaatst, waarmee bezoekers meer informatie kunnen krijgen over de gebruikte materialen en hun impact op het milieu. Dit maakt circulariteit niet alleen zichtbaar, maar ook begrijpelijk voor het publiek, wat bijdraagt aan de bewustwording van de ecologische voetafdruk van gebouwen.
Blijvende trots en waardering
Als eerste circulair ingekochte bouwproject binnen de gemeente Gooise Meren blijft Sporthal Bredius een voorbeeld van de kracht van duurzaam ontwerpen. We zijn trots dat ons werk niet alleen wordt gewaardeerd door gebruikers, maar ook dient als inspiratie voor toekomstige projecten zoals de publicatie in het Architectuur Jaarboek 23/24. De positieve reacties bevestigen dat circulair ontwerpen meer is dan een trend – het is de toekomst van architectuur en bouw.