Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl

Bouw Havenhof officieel van start

02 . 02 . 2017

Op woensdag 25 januari 2017 was het zover: de bouw van het project Havenhof ging van start. De Ferrari-garage is verleden tijd, een moderne stadswijk verrijst. 

Uitdaging

Eindhoven stoomt op in de vaart der volkeren. Wat in de jaren 90 nog een grauw provinciestadje was, heeft zich ontwikkeld tot moderne stad met internationale uitstraling. Hightech hotspot Brainport heeft de regio een krachtige groei-impuls gegeven, maar dat leidt ook tot nieuwe huisvestingsvraagstukken. ‘Wonen in de stad’ wint aan populariteit, maar het centrum heeft van oudsher een kleinschalige opzet. Dat brengt een uitdaging met zich mee: hoe creëer je voldoende binnenstedelijk woningaanbod, zonder concessies te doen aan leefkwaliteit?

Knipoog naar het verleden

Met het project Havenhof levert Lichtstad Architecten – in samenwerking met Van den Pauwert Architecten – een bijdrage. Maar liefst 38 stadswoningen en 56 studenteneenheden worden nu op een steenworp afstand van het stadshart gebouwd. De stadswoningen liggen rondom een gezamenlijk hof, waarbij de entree uitkomt op de plek waar ooit een haven was. De naam Havenhof, bedacht door buurtbewoner Paul Minnaert, lag dan ook voor de hand. Die knipoog naar het verleden is ook zichtbaar in het ontwerp: het complex is modern maar sluit tegelijkertijd goed aan bij het industriële karakter van de omgeving. 

‘Fantastisch plan’

Bij binnenstedelijke opdrachten zijn al snel veel stakeholders betrokken. Om het project draagvlak te geven, heeft opdrachtgever Woonbedrijf heel bewust contact gezocht met omwonenden. Buurtbewoner Han Neve toonde zich daar tevreden over. Volgens Neve heeft Woonbedrijf de buurt actief betrokken bij het plan: ‘Ik denk dat we wel onze invloed hebben gehad. Mede daarom is het zo'n fantastisch plan geworden’ (Eindhovens Dagblad, 26 januari 2017).

Bouw Havenhof officieel van start - 0 Bouw Havenhof officieel van start - 1 Bouw Havenhof officieel van start - 2 Bouw Havenhof officieel van start - 3

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl