Natuurlijk Houtbouw voor Duurzaam Sporten
10 . 12 . 2024 In de nieuw te realiseren wijk Lincolnpark in Hoofddorp starten wij binnenkort met de uitvoering van een bijzondere houten sporthal. Deze sporthal zal een zichtbaar middelpunt vormen in de wijk en is een van de eerste projecten binnen de geplande nieuwbouw. Het is een mooi moment om dit project onder de aandacht te brengen, met name onze poging om zoveel mogelijk hout te gebruiken en dit als belangrijkste kenmerk van de uitstraling van het gebouw te integreren.
Voorbij de opgave
In het ontwerp van Sporthal Lincolnpark wordt de hoofddraagconstructie, dat praktische volledig uit hout bestaat, een combinatie van gelamineerde liggers, kolommen en wanden. Hiermee gaan wij ruimschoots voorbij aan de eis om te voldoen aan het convenant Houtbouw van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waarbij minimaal 60% van de hoofddraagconstructie biobased gevraagd werd. Ook de overige binnenwanden, de begane grondvloer en de buitenwanden worden grotendeels in hout uitgevoerd. Dat betekent dat in grote lijnen alleen de fundering, het stalen dak en de installaties nog niet in hout zijn. Met deze hoge mate van houtgebruik en het compacte ontwerp maken we een gebouw met een GPR-score boven de 9, een prestatie die de duurzaamheid en efficiëntie van het ontwerp benadrukt.
De kracht van houtbouw
Hout geeft nieuwe mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid, esthetiek en technische prestaties. In dit project tonen we enkele voorbeelden van hoe hout wordt toegepast.
Het souterrain, inclusief de kleedruimten, is volledig opgebouwd uit binnenwanden van kruislaaghout, met daarboven een verdiepingsvloer van hetzelfde materiaal. Omdat deze vloer iets is opgetild ten opzichte van het maaiveld, staat deze niet in contact met vocht.
In de beschermde vluchtroute blijven de kruislaaghouten wanden zichtbaar en worden ze behandeld met een coating ter bescherming tegen brand- en rookontwikkeling. In plaats van de gebruikelijke gips- of magnesiumgebonden platen, wordt hier gekozen voor een coating, waardoor we het materiaalgebruik kunnen beperken. Het kruislaaghout dat voor de transport wordt gebruikt, wordt met minimale interventie geschikt gemaakt voor hergebruik als interieurobject, bijvoorbeeld voor de banken in de kleedruimten.
Een bijzonder houttoepassing is gevelbekleding met Basralocus. Een houtsoort dat wordt toegepast in de civiele techniek. Het is een subtiele verwijzing naar de ontstaansgeschiedenis van Hoofddorp, dat eerst onder de naam Kruisdorp verwees uit het dankzij de civiele techniek mogelijk gemaakte drooglegging van het Haarlemmermeer.
Basralocus is een minder bekende, maar zeer duurzame houtsoort afkomstig uit tropische bossen. Het gebruik van minder bekende houtsoorten zoals Basralocus is een belangrijke stap richting verantwoord bosbeheer. Door deze soorten te promoten, verlagen we de druk op bekende houtsoorten en dragen we bij aan de biodiversiteit van tropische bossen. Basralocus valt in duurzaamheidsklasse 2, wat betekent dat het zeer lang meegaat zonder dat chemische behandelingen nodig zijn. Dit past perfect binnen onze duurzame ambitie van het project. Deze houtsoort, met zijn prachtige gouden en roodbruine tinten, heeft een natuurlijke glans en een fijne nerf, waardoor het niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk is.
In de sporthal worden houtwolplaten toegepast als akoestisch materiaal, zowel boven de akoestische sportplint als in het plafond. Dit product is grotendeels vervaardigd uit hout, dat lokaal in bossen nabij de productielocatie wordt gewonnen. In de toekomst onderzoeken we de mogelijkheid om hout uit afvalstromen te gebruiken, wat de duurzaamheid van het project nog verder zou kunnen verhogen.
De toekomst van houtbouw
Met Sporthal Lincolnpark hopen we niet alleen een positieve impact te maken op de wijk, maar ook een inspiratiebron te zijn voor andere architecten, ingenieurs en bouwers om hout als volwaardig bouwmateriaal te omarmen. Lichtstad Architecten zal niet uitsluitend in hout werken, aangezien ook andere materialen hun plaats hebben in bepaalde projecten. Tegelijkertijd beschouwen wij het stimuleren van houtbouw als een belangrijke stap richting een duurzame toekomst waarin natuurlijke materialen centraal staan.
![Natuurlijk Houtbouw voor Duurzaam Sporten - 0](/uploads/images/blog/1733772160-large-lichtstad-architecten-lincolnpark-01.png)
![Natuurlijk Houtbouw voor Duurzaam Sporten - 1](/uploads/images/blog/1733772161-large-lichtstad-architecten-lincolnpark-02-exploded-view.jpg)
![Natuurlijk Houtbouw voor Duurzaam Sporten - 2](/uploads/images/blog/1733772161-large-lichtstad-architecten-lincolnpark-03.png)
![Natuurlijk Houtbouw voor Duurzaam Sporten - 3](/uploads/images/blog/1733822302-large-lichtstad-architecten-lincolnpark-05.png)
![Natuurlijk Houtbouw voor Duurzaam Sporten - 4](/uploads/images/blog/1733822303-large-lichtstad-architecten-lincolnpark-04.png)