Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl
De uitdaging:

Sporthal HAM

Terug naar overzicht

Voetbalvereniging RKSV Meterik en VC Trivia zijn toe aan een nieuwe clublocatie. De verenigingen besloten de handen in een te slaan en samen een gedeelde locatie te initiëren. Lichtstad Architecten werd gevraagd om deze te ontwerpen. De locatie voor ogen is de voormalig clublocatie van RKSV Meterik: een prachtig groen buitengebied van Horst aan de Maas waar de clubs alle ruimte hebben om hun sportwensen te ontplooien.

Sculptuur tussen de landbouw

In het agrarische gebied voeren de kassen en de open velden de boventoon. Prominent op een van deze velden staat sporthal HAM: duidelijk aanwezig maar in harmonie met de natuur. In reactie op de landelijke omgeving liet Lichtstad Architecten zich inspireren door de ritmiek en de zuivere eenvoud van de tuinbouwkas. Een integraal ontwerp als hoofdvorm met een landschap van sheddaken dat bijdraagt aan daglicht en energie. Eenvoud is duidelijk terug te zien in de vormentaal, echter maakt de witte gevelafwerking deze abstract. Tussen de glooiing van de directe omgeving krijgt de architectuur een sculpturale kwaliteit.

Maximale sportbeleving

Sporten gaat om beleven. Om deze beleving kracht bij te zetten, staan de bezoekers bij binnenkomst direct in contact met de sporters in de hal. In het hart van de sport ligt een centrale ontmoetingsruimte, met een wijds uitzicht over zowel de hal voor binnensport als de voetbalvelden buiten. De ruimte geeft toegang tot een ruim terras dat half verhoogd is ten opzichte van het maaiveld. De bezoeker heeft hiermee de keuze om van bovenaf of direct langs de zijlijn de sport te beleven.

Duurzaam en toekomstbestendig

In het ontwerp van sporthal HAM is in het bijzonder aandacht besteed aan een duurzaam passief ontwerp. De oriëntatie van het gebouw en het ontwerp met sheddaken benutten natuurlijke verlichting tot op het maximum en maken het gebouw bijzonder rendabel voor zonnepanelen. Hiermee is de sporthal all-electric en volledig zelfvoorzienend gemaakt op het gebied van elektrische energie. Tevens is de nieuwe hal flexibel qua indeling door haar stalen constructie en niet-dragende binnenwanden.

Integraal ontwerp van een sporthal in het buitengebied van Meterik
1 / 6
Vorige / Volgende
Sporthal HAM
Sporthal HAM
Sporthal HAM
Sporthal HAM
Sporthal HAM
Sporthal HAM

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl