Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl
De uitdaging:

Duurzaam sporten bij KV Wageningen

Terug naar overzicht

Korfbal Vereniging Wageningen zit in een groeispurt. De club presteert goed en de sportieve ambities reiken ver. Om deze ambities te kunnen realiseren moeten de bijbehorende voorzieningen echter ook van topniveau zijn. Daarom is Lichtstad Architecten in samenwerking met Rotsbouw en Breman Installatiegroep gevraagd om een nieuwe sportaccommodatie te ontwerpen. In oktober 2018 is de sportaccommodatie in gebruik genomen. 

Duurzaam en multifunctioneel

Aan de westrand van Wageningen, tussen de Marijkeweg en Lawickse Allee, is een nieuwe, duurzame sportaccommodatie gerealiseerd met de thema’s ‘full-electric’ en ‘circulair’ als uitgangspunt.

Overdag het domein van bewegingsonderwijs, in de avond en in het weekend van Korfbal Vereniging Wageningen. Multifunctioneel, en geschikt voor een brede mix aan binnen- en buitensporten. 

Herkenbare uitstraling

De sporthal rust op een natuurlijke plint. Kenmerkend voor dit project is de gesloten grondbalans: alle afgegraven grond is teruggebracht in de plint. Zo ontstaat een natuurlijk talud met een groen karakter. Bovendien draagt dit bij aan verschaling van de bouwmassa en vormt het een natuurlijke buffer tegen bijvoorbeeld graffiti op de gevel. 

Boven de plint verrijst een machtige ‘stalen doos’, functioneel en representatief. Een grote luifel nodigt de bezoeker uit om via de ‘stepping stones’ zijn of haar entree te maken. Deze luifel geeft het gebouw meteen zijn herkenbare uitstraling. De luifel loopt via de entree door naar het buitenterras, vanuit waar goed zicht op de sportvelden wordt geboden. Aan deze zuidzijde van het gebouw zorgt de luifel voor beschutting en schaduw. De luifel presenteert het gebouw hier tevens als full electric sportaccommodatie, door de integratie van verticale lamellen met draaibare zonnepanelen van “Softs” over de volledige breedte van het ontwerp (de softs en zonnepanelen worden medio maart a.s. gemonteerd).

Iedere verticale lamel heeft een driehoekige doorsnede. Elke van deze drie vlakken heeft een andere functie: één is gevuld is met PV-panelen, één met informatiepanelen en één met opnamepanelen voor fijnstof. De vlakken kunnen optioneel worden gevuld met bijvoorbeeld ledverlichting (foto & video) of beplanting (groene wand). De lamellen zijn zodanig ontworpen dat de vlakken demontabel zijn en op ieder gewenst moment vervangen kunnen worden door nieuwe accessoires of informatiepanelen.

Zuiver bouwvolume

Alle functies zijn compact georganiseerd zodat een zuiver bouwvolume ontstaat, met een zo gunstig mogelijke verhouding tussen vloer- en geveloppervlak. Algemene functies bevinden zich in de plint, de horeca is geplaatst op de eerste verdieping en aansluitend volgt de sportvloer met nevenfuncties. 

Toonbeeld van Circulair

De nieuwe sportaccommodatie van KV Wageningen is een toonbeeld van circulair bouwen. De bezoekers worden meegenomen in het duurzame karakter van de accommodatie. De tribunes, de kozijnen, de deuren en de houten lambrisering zijn het resultaat van hergebruik: afvalproducten die opnieuw als grondstof zijn gebruikt en straks weer hergebruikt kunnen worden. Het overgrote deel van de staalconstructie in de sporthal is onbehandeld. Deze delen staan bloot aan de luchtomstandigheden en zijn licht gaan eroderen. Door het toepassen van kale producten die uit enkele grondstoffen bestaan, vertaalt zich dit in een beeld dat de identiteit van de circulaire sporthal versterkt en verrijkt. Dat zorgt voor een heldere kernboodschap: het gaat niet alleen om gezond sporten nu, maar ook om een gezonde ecologische voetafdruk in de toekomst.

In de detaillering van de sporthal is veel aandacht besteed aan de verschijning van de ruwbouw-onderdelen. Normaal gezien is de uitvoering van ruwbouw nogal lomp, echter is in dit ontwerp de verschijning van de ruwbouw van grote esthetische waarde. In deze fase van de uitvoering is dan ook de meerwaarde van verfijning terug te zien, en bewijst het gebouw dat door het aandachtig detailleren van ruwbouw-elementen het toevoegen van afwerking overbodig is. Op het gebied van circulariteit heeft het intact laten van de ruwbouw als voordeel dat de componenten onderling gemakkelijk te scheiden zijn.

Langgekoesterde wens

Voor Korfbal Vereniging Wageningen is dit eindelijk de sportaccommodatie waar zij hun sportieve ambities kunnen gaan waarmaken. Voorzitter Gertjan van Leeuwen: ‘Al sinds de fusie van vijf jaar geleden is het een grote wens om naar één accommodatie te verhuizen; die langgekoesterde wens is hiermee in vervulling gegaan.’


Ontwerp voor een full electric & circulaire sportaccommodatie passend bij de sportieve ambities van Korfbal Vereniging Wageningen.
1 / 13
Vorige / Volgende
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl