Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl
De uitdaging:

Duurzaam sporten bij KV Wageningen

Terug naar overzicht

Preview: de nieuwe sportaccommodatie van KV Wageningen

Korfbal Vereniging Wageningen zit in een groeispurt. De club presteert goed en de sportieve ambities reiken ver. Maar om die ambities te kunnen realiseren, moeten de voorzieningen ook van topniveau zijn. En dus werd Lichtstad Architecten gevraagd in samenwerking met Rotsbouw en Breman Installatiegroep om een nieuwe sportaccommodatie te ontwerpen. In de zomer van 2018 volgt de oplevering. Een preview. 

Duurzaam en multifunctioneel

Aan de westrand van Wageningen, tussen Marijkeweg en Lawickse Allee, wordt een nieuwe, duurzame sportaccommodatie gerealiseerd. Overdag het domein van bewegingsonderwijs, ’s avonds en in het weekend van Korfbal Vereniging Wageningen. Multifunctioneel dus, geschikt voor een brede mix aan binnen- en buitensporten. 

Herkenbare uitstraling

De sporthal rust op een plint van donker betongranulaat, duurzaam gewonnen uit restbeton. Daarboven verrijst een machtige ‘stalen doos’, functioneel en representatief. Een grote luifel nodigt de bezoeker uit om via de ‘stepping stones’ entree te maken. De luifel loopt daar naar het buitenterras bij de sportvelden en geeft het gebouw een herkenbare uitstraling. 

Zuiver bouwvolume

Alle functies zijn compact georganiseerd zodat een zuiver bouwvolume ontstaat, met een zo gunstig mogelijke verhouding tussen vloer- en geveloppervlak. Algemene functies bevinden zich in de plint, horeca op eerste verdieping en aansluitend de sportvloer met nevenfuncties.

Gesloten grondbalans

Kenmerkend voor dit project is de gesloten grondbalans: alle afgegraven grond is teruggebracht in de plint. Zo ontstaat een natuurlijk talud met een groen karakter. Bovendien draagt dit bij aan verschaling van de bouwmassa en vormt het een buffer tegen graffiti op de gevel. 

Circulair bouwen

Bij de bouw wordt uitgegaan van kale producten die uit enkele grondstoffen bestaan. Alle toegepaste materialen en producten worden vastgelegd in een materiaalpaspoort, zodat er altijd grip is op hoe iets wordt hergebruikt. Hierdoor gaat geen energie verloren bij het scheiden van producten en zijn deze eenvoudig vervangbaar en dus ook makkelijk herbruikbaar. Qua energie wordt het complex zelfvoorzienend: geen gasaansluiting maar juist ‘all electric’.

De voetprint van circulair bouwen blijft niet alleen bij het gebouw, maar ook daarbuiten. Bestaande materialen worden waar mogelijk hergebruikt, zoals betonpuin voor de plint. Ook bezoekers worden meegenomen in het duurzame karakter van de accommodatie, want de fietsenrekken zijn tweedehands en van verschillende typen en kleuren. Dat zorgt voor een heldere kernboodschap: het gaat niet alleen om gezond sporten nu, maar ook om een gezonde ecologische voetafdruk in de toekomst.

Langgekoesterde wens

Voor KV Wageningen kan de bouw niet snel genoeg gaan. Voorzitter Gertjan van Leeuwen: ‘Al sinds de fusie van vijf jaar geleden is het een grote wens om naar één accommodatie te verhuizen; die langgekoesterde wens gaat hiermee in vervulling. We kunnen niet wachten om de prachtige binnen- en buitenaccommodatie in gebruik te nemen.’

Ontwerp een duurzame sportaccommodatie die past bij de sportieve ambities van Korfbal Vereniging Wageningen
1 / 10
Vorige / Volgende
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen
Duurzaam sporten bij KV Wageningen

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl