Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl
De uitdaging:

Circulaire Sporthal Bredius

Terug naar overzicht

Entree van Muiden en Krijgsman

Uitgesneden in het landschap staat sporthal Bredius: een circulaire eyecatcher vanaf de A1. De hal bestaat uit een hoog volume en een luifel met kolomstructuur. Hierdoor heeft de hal een eigen identiteit in het landschap en geeft de hal expressie aan gebruik, sportbeleving en functionaliteit.  Het ensemble van de sporthal, het sportcomplex en de strook langs de Trekvaart vormen de landschappelijke entree van Muiden en de Krijgsman.

Luifel als functionele eye-catcher

De luifel is naast de stedenbouwkundige en architectonische relevantie ook functioneel in gebruik. De luifel geeft beschutting tegen de zon aan de onderliggende functies wetende de onmoetingsruimte, de vergaderruimten, de binnensporthal, en de docenten- en beheerdersruimte. Daarnaast geeft het beschutting op het terras tegen de regen waar je droog kan staan en rondom zicht hebt op de buitensportvelden. 

Maximale sportbeleving

De ontmoetingsruimte staat centraal op Sportpark Bredius. De verhoogde luifel maakt een maximale sportbeleving mogelijk tussen alle sportvelden voor binnen- en buitensporten. Er ontstaat een aantrekkelijke tussenruimte voor zowel ontmoeting als het beleven van sport. De hal is gelegen tussen alle sportvelden in het hart van het park, wat een optimale sportbeleving mogelijk maakt.

Remontabel & energieneutraal

Sporthal Bredius is toekomstbestendig ontworpen, vanuit het besef dat sporters en toeschouwers van een circulair sportgebouw de ambassadeurs zijn voor de toekomst. De hal is remontabel; een voorbeeld hiervan is de stalen hoofddraagconstructie die remontabel is middels stalen connectors.

Circulair ontwerp

De sporthal wordt zo circulair mogelijk gebouwd, dat was een belangrijke eis bij de aanbesteding. Dat houdt in dat materiaalgebruik is beperkt tot een minimum, dat materialen weer los te maken zijn van elkaar (dus geen lijmen en kitten) en herbruikbaar zijn aan het einde van de levensduur. De panelen aan de gevel en daken zijn 100 procent recyclebaar en losmaakbaar. Er komen geen tegels op wanden en vloeren. De wanden in de doucheruimten zullen bestaan uit gerecyclede glaspanelen. Op de houten kozijn komt in plaats van verf plantaardige olie. Binnenwanden worden gemaakt van rubberwood panelen en de sportvloer van gerecycled materiaal. De sportlocatie is energieneutraal ontworpen en voor de inrichting en installaties zijn de mogelijkheden voor het gebruik van afvalmaterialen benut. 

Circulair ontwerp van een sporthal met maximale sportbeleving op het sportpark
1 / 6
Vorige / Volgende
Circulaire Sporthal Bredius
Circulaire Sporthal Bredius
Circulaire Sporthal Bredius
Circulaire Sporthal Bredius
Circulaire Sporthal Bredius
Circulaire Sporthal Bredius

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl