Lichtstad Architecten

Rob van Vugt

Igluu
Workspace for Professionals
Lichttoren 32
5611 BJ Eindhoven

mob+31 (0)6 27 09 54 05
e-mail info@lichtstadarchitecten.nl

Toonbeeld van Circulair

06 . 02 . 2020

De nieuwe sportaccommodatie van KV Wageningen is een toonbeeld van circulair bouwen. De bezoekers worden meegenomen in het duurzame karakter van de accommodatie. De tribunes, de kozijnen, de deuren en de houten lambrisering zijn het resultaat van hergebruik: afvalproducten die opnieuw als grondstof zijn gebruikt en straks weer hergebruikt kunnen worden. Het overgrote deel van de staalconstructie in de sporthal is onbehandeld. Deze delen staan bloot aan de luchtomstandigheden en zijn licht gaan eroderen. Door het toepassen van kale producten die uit enkele grondstoffen bestaan, vertaalt zich dit in een beeld dat de identiteit van de circulaire sporthal versterkt en verrijkt. Dat zorgt voor een heldere kernboodschap: het gaat niet alleen om gezond sporten nu, maar ook om een gezonde ecologische voetafdruk in de toekomst.

In de detaillering van de sporthal is veel aandacht besteed aan de verschijning van de ruwbouw-onderdelen. Normaal gezien is de uitvoering van ruwbouw nogal lomp, echter is in dit ontwerp de verschijning van de ruwbouw van grote esthetische waarde. In deze fase van de uitvoering is dan ook de meerwaarde van verfijning terug te zien, en bewijst het gebouw dat door het aandachtig detailleren van ruwbouw-elementen het toevoegen van afwerking overbodig is. Op het gebied van circulariteit heeft het intact laten van de ruwbouw als voordeel dat de componenten onderling gemakkelijk te scheiden zijn.

Toonbeeld van Circulair - 0 Toonbeeld van Circulair - 1 Toonbeeld van Circulair - 2 Toonbeeld van Circulair - 3 Toonbeeld van Circulair - 4

Contact

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Bel +31 (0)6 27 09 54 05 of mail naar info@lichtstadarchitecten.nl